Quantcast
Channel: Det grå huset på kullen
Viewing all 838 articles
Browse latest View live

Vegansk hallonmuffins to die for

$
0
0
Jag är en periodare och just nu går jag all in på trädgård, och alla som har en trädgård vet att det kan ta rätt så mycket tid. Två av mina tre projekt går sakta men säkert framåt, det tredje projektet är beroende av att projekt ett blir klart då jag skall använda pallkragarna som blir över därifrån till komposten. Har slitit som ett djur i några dagar nu, men idag blev det dåligt väder och då gick luften ur mig fullständigt. Jag tillhör inte de som säger: "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder."
Jag anser att om det är dåligt väder så stannar man inne...PUNKT! Så idag blev det lite bakning för första gången på en vecka. Försöker sätta ett recept som har misslyckats två gånger nu, men jag orkade helt enkelt inte ett till misslyckande och dessutom hade jag dåligt med Nicks Use like Sugar i skafferiet, så jag gjorde en variant med mindre mängd socker och slängde ner smeten i muffinsformar istället och plötsligt blev det magi. Sjukt saftiga och goda!

Nu ska jag ta och krypa ner i sängen och kolla på serier resten av dagen, känner att jag behöver en dos återhämtning. Är helt slut i kroppen, ont i huvudet och ögonen vill jag bara klösa ut. Pollen kan verkligen göra slut på all ens energi. Var till Uppsala en sväng igår och där blev jag mycket sämre, de måste ha en helt annan pollenhalt än här hemma. Passar utmärkt med lite återhämtning när regnet öser ner ute, imorgon är det dags för uppryckning oavsett vad min kropp säger för då måste jag handla åt min mamma samt köpa lite krukor att skola om mina gurkplantor i.

Önskar er en riktigt fin helg!

Vegansk hallonmuffins to die for

Vegansk hallonmuffins
(Laktosfri, Mindre mängd socker, Mjölkfri, Vegan)
12 st

Ingredienser:
1 dl Rårörsocker
1 dl Nicks Use like Sugar
1,5 dl kikärtsspad
2,75 dl vetemjöl
1,25 dl potatismjöl
1 tsk äkta vaniljpulver
1,5 tsk bikarbonat
en nypa salt
100 g mjölkfritt margarin
1 dl havredryck
en skvätt citronjuice
150 gram frysta hallon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Vispa kikärtspad, rårörsocker och Nicks Use like Suger poröst.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål, sikta ner det i kikärtsfluffet.
4. Smält det mjölkfria margarinet, blanda ner havredryck och rör ner allt i bunken med smet, tillsätt några droppar citronjuice..
5. Blanda försiktigt ner de frysta hallonen och fyll 12 muffinsformar till tre fjärdedelar med smet.
6. Gräddas mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, använd en teststicka för att se om de är klara.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljsocker innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 1 tsk äkta vaniljpulver blir 2 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 1 dl Nicks Use like Sugar 1 dl strösocker.
  • Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 2 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.
  • Eftersom jag är laktosintolerant så använder jag oftast havredryck samt mjölkfritt margarin, dessa kan givetvis bytas ut mot vanlig mjölk och smör. 

Vegansk hallonmuffins to die for

Vegansk hallonmuffins to die for

Vegansk hallonmuffins to die for
Dotty Coffee Cup säljs i 2-pack hos Svenfeldts Coffee, 219 kr
varav 5 kr per kopp går till Hjärnfonden.

Vegansk hallonmuffins to die forDotty Coffee Cup säljs i 2-pack hos Svenfeldts Coffee, 219 kr 
varav 5 kr per kopp går till Hjärnfonden.

Chocolate Chip Muffins

$
0
0
Den 27 Maj varje år är det Muffinsdagen. Nu tycker jag varje dag vore värd att fira med en muffin, men vi firar väl lite extra idag då. Denna muffins är saftig, smakrik och fylld med mumsig choklad. Om du klickar på länken HÄR så kommer du till fler smarriga recept på muffins.

Tänk att nu är månaden Maj snart slut och vi har inte haft speciellt mycket försommarkänsla ännu, men de senaste dagarna har vädret börjat vara lite mer snälla mot oss och det kanske är läge att ta ut lite mer växter. Det är ett evigt bärandes in och ut för mig varje dag, men i förrgår lämnade jag jordgubbsampeln kvar ute och igår lät jag tre krukor med lite blandat smått och gott stanna kvar ute. Tänker att jag smyger ut lite varje dag nu. Får jag bara hem mer färg så kan jag måla klart och ställa ut växthuset också.

Appropå både kanel och trädgård, som båda finns med i detta inlägg, så ska det vara bra att strö kanel i rabatten för att bekämpa myror. Låter som en utmärkt idé, rabatten kommer (kanske) dofta ljuvligt och myrorna flyttar någon annanstans...förhoppningsvis inte till nästa blomlåda utan ut i skogen.

Ha en fin dag och ät massor av muffins vetja =)

Chocolate Chip Muffins

Chocolate Chip Muffins

(Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri)
18 st

Ingredienser:
5,5 dl vetemjöl (380 g)
2 dl Nicks Use like Sugar
0,75 dl Sukrin Gold
1,5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
2 ägg
225 g mjölkfritt margarin
2,5 dl växtbaserad grädde
0,75 dl havredryck
2 tsk äkta vaniljpulver
2 msk rapsolja
en skvätt citronjuice
2 dl grovt hackad choklad eller chokladknappar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Blanda mjöl, Nicks Use like Sugar, kokossocker, bikarbonat, salt, kanel och kardemumma i en stor bunke.
3. Smält det mjölkfria margarinet, tag bort kastrullen från spisen och rör ner växtbaserad grädde, havredryck, rapsolja, äkta vaniljpulver, citronjuice och ägg.
4. Häll försiktigt ner vätskan i bunken med de torra ingredienserna, använd gärna en slickepott och vänd ihop smeten.
5. Vänd försiktigt ner grovt hackad choklad eller chokladknappar.
6. Fyll muffinsformar, gärna i en muffinsplåt, nästan upp till kanten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter, kolla av på slutet med en provsticka för att se om de är klara eller ej.
7. Lägg på galler för att svalna så slipper de eftergräddas så mycket.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljsocker innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 2 tsk äkta vaniljpulver blir 4 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 2 dl Nicks Use like Sugar 2 dl strösocker samt 0,75 del Sukrin Gold mot 0,75 dl ljust Muscovadorörsocker
  • Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 3 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.
  • Tänk på att använda sockerfri choklad om du vill att bakverket skall vara sockerfritt.
  • Eftersom jag är laktosintolerant så använder jag oftast havredryck, växtbaserad grädde samt mjölkfritt margarin, dessa kan givetvis bytas ut mot vanlig mjölk, grädde och smör. 

Chocolate Chip Muffins

Chocolate Chip Muffins

Veckan som bara försvann - projektuppdatering

$
0
0
Var tar dagarna vägen? Veckan hinner knappt börja förrän den är över. Jag far runt som en skållad råtta lite överallt, men ingenting blir riktigt klart...fast blir det någonsin klart? Två av mina tre projekt börjar närma sig sitt slut, ska rapportera lite om dem nedan. Sedan har vi min pappas flytt, där står det helt stilla för tillfället. Vi har i stort sett plockat färdigt allt, har samlat alla saker i tre högar: flyttas med, slängas samt gås igenom. Det är den sista högen jag måste ta tag i. Har i alla fall sorterat alla hans kläder, tvättat allt och märkt upp de han ska ha med sig i flytten. Nu väntar vi bara på inflyttningsdatum.

I fredags natt blev sonen misshandlad på stan i Gävle, han klarade sig tack och lov rätt så bra (är så glad att inga vapen var inblandad). Han fick ta emot två-tre knytnävsslag i ansiktet vilket resulterade i att näsbenet är av på två ställen samt ett fult sår i pannan. I måndags var han in och korrigerade näsan (utan narkos eftersom allt narkosmedel går till svårt sjuka patienter i dagsläget, jädrans vad ont det gjorde!), men såret i pannan kunde de inte göra något åt för det borde ha sytts på natten när det hände. Varför det inte gjordes på akuten den natten kan man ju undra, för nu kommer han få ett riktigt fult ärr.

Men till mina andra projekt...vi har vår sydgavel där jag lagt en ny stenrabatt samt planterat herr och fru mini kiwi. Här är allt klart förutom att vi måste upp med två stycken spaljéer på väggen. Ingen fara på taket ännu, för lilla Oskar (herr mini kiwi) är ynkliga 1 dm hög och Anna, hans fru, är väl ca 3 dm hög. I stenrabatten i mitten har jag planterat Trädgårdsnejlikrot Lisanne, Chokladblomma Black Magic samt Rosenpimpinell.

Det blev till slut tre rabatter, två med mini kiwi och en med blommor.
Fyra små rutor är fyllda med marmorkross och solcellsbelysning som lyser svagt om natten.
Spaljéerna skall fästas på den andra ledden på väggen.
Sedan är det bara att vänta på att de skall växa och så småningom skörda lite mini kiwi (minst tre år bort)
☀☀☀
Sedan har vi köksträdgården, den har tagit massor av tid och börjar närma sig sitt slut:

  • 16 pallkragar av 17 är målad och klara, väntar på en ny leverans av färg. Tar sin lilla tid att gräva ur all jord, tvätta, olja,måla i två omgångar, sätta på plats, fästa markduk, fylla med jord (har gjort slut på 24 säckar jord hittills) och plantera.
  • Planket är oljat på insidan, ev målning får bli i höst eller nästa år
  • Blomlådan till sockerärtorna har fått flytta för att ge plats åt växthuset, även denna blomlåda har fått samma kärlek som pallkragarna.
  • Växthuset är på plats, gurka och vattenmelon är planterad i sina lådor.
  • Kvar att göra är alltså pallkrage nr 17 samt göra ordning denna och en till färdigmålad pallkrage för plantering. Ska även fixa till en huggkubbe jag brukar ha en blomkruka på, myrorna har tagit över hela stubben så jag tror det får bli en ny.
Här växer just nu, i pallkragarna, potatis, morötter, gul lök, jordgubbar, smultron, broccoli, sockerärtor och sparris.
En stor pallkrage och en liten är fortfarande inte klar.

Sparrisen är snart högre än mig, jädrans vad fort den växer.

I växthuset finns två sorters tomat, gurka, vattenmelon och chili.
Samt för tillfället även en del växter som skall ut i de ofärdiga pallkragarna, ex persilja, dill, gräslök, purjolök.
☀☀☀
Mitt sista projekt är komposten, här har jag bara mätt ut ytan än så länge. Så närmast på schemat står:
  • Utfyllnadsmassor, jord och grus, samt padda.
  • På med markduk och mera grus, padda.
  • Måla de sista pallkragarna, har två av 6-8 st klara. Måste ta ett beslut om jag ska ha bara stora pallkragar eller några små.
  • Lägga sten
  • Sätta kantlist
  • Plantera pumpa och squash
  • Ta en kaffe och njuta över att målgången är passerad!
Det har inte hänt speciellt mycket här sedan uppstarten i slutet av april,
mer än att jag hållit efter med ogräset som gärna tar över.
Men jag skulle ju ha målade pallkragar och då fick köksträdgården gå före.
I helgen skall jag hugga tag i detta projekt igen
☀☀☀
Plötsligt kom makens lediga vecka och då drog han igång med utbyggnaden av trallen, som innefattar utekök och badtunna. Mina projekt bleknar lite i jämförelse med hans, men vi behöver väl inte jämföra haha. Han har slitit som ett djur för att först tömma dammen på vatten, lyfta ur alla stenar, dra bort gummiduk och markduk, fylla dammen med sten (1,4 meter djup och både lång och bred), tömma i många lass med grus i olika storlekar samt padda. Han har även rivit muren och börjat sätta armeringsjärn för att gjuta en ny mur bakom uteköket. Vi måste klippa ner en hel del växter och buskar samt gräva upp dess rötter. Ligger mycket hårt arbete bakom vissa projekt innan man ens kan börja bygga.

Bilden visar inte vilket hårt jobb som legat bakom.
Dammen är fylld och välpaddad.
Stenmuren är riven och förberedd för gjutning av en ny.
Murspisen är också riven och där upptäckte jag att två av delarna kan användas som bänk på den nya uteplatsen.
Hela denna yta, fram till muren, kommer bli ny trall.
☀☀☀
Idag ska jag jobba några timmar innan jag kan ta helg, som tyvärr ska bjuda på en hel del regn. Jag är även ledig på måndag, så jag hoppas jag hinner med lite grann i trädgården i alla fall.

Önskar er alla en riktigt fin helg! Ta vara på varandra och håll er friska 💓

Två goda drinktips med tilltugg

$
0
0
Tiden verkligen bara rusar iväg och sommaren som var lite trögstartad kom till slut och levererar nu solsken med besked. Underbart för sådana som mig, jag drivs av solenergi och mitt humör följer väderkurvan. Så gissa om min energi varit på topp de senaste veckorna =)

På midsommarafton kom mamma och syrran hit och fikade en kort stund och i lördags hade vi en god vän här på lite grillat. Annars är det mest vi i familjen som skrotar runt här hemma. Passar mig utmärkt då en bra dag är en dag man slipper lämna sin gård. Etapp 3 på soldäcket är nästan klart och det är helt underbart att bara kunna strosa ut på trallen utan att egentligen märka att man kommit ut, gränsen mellan inne och ute blir liksom utsuddad.

På midsommardagen bjöd vi på fyra sorters snittar och en välkomstdrink, senare på kvällen blev det ytterligare en drink, recepten kommer här nedan. Ledsen för bitvis dålig bildkvalité, men det är svårt att hinna fota när gästerna redan är på plats =)

En kylig och god välkomstdrink i form av en Frosé (Frozen Rosé)
samt lite tilltugg

Alltid gott att mumsa på lite goda tortillatrianglar
⦾⦾⦾
Frosé
4 glas

Ingredienser:
75 cl Rosévin (med ellerutan alkohol)
1 frp frysta jordgubbar
2 msk rårörsocker
citronmeliss att dekorera med

Gör så här:
1. Frys ner vinet i en matlåda, rör om då och då.
2. Blanda det frysta rosévinet med jordgubbar och rårörsocker i en blender och kör tills allt är blandat.
3. Skopa upp i vackra glas, dekorera med lite citronmeliss, drick och njut.

Frosé
Frosé (Frozen Rosé) går utmärkt att göra även alkoholfri.
Då använder jag gärna Somersby Sparkling Rosé, den är sjukt god att dricka både i en Frosé
men även bara rakt ur flaskan.
⦾⦾⦾
Rabarbermojito
4 glas

Ingredienser rabarbersirap:
500 g rabarber
1 tsk äkta vaniljsocker
2 dl rårörsocker
0,75 dl vatten

Ingredienser mojito:
12 msk rabarbersirap enligt receptet ovan
16 cl vit rom (för en alkoholfri drink, uteslut helt enkelt denna ingrediens)
16 färska myntablad
2 lime
is
8 dl sodavatten

Gör så här:
1. Skala och skär rabarber i 2 cm breda slantar, lägg dem i en kastrull och häll i övriga ingredienser.
2. Låt småkoka under ca 10 minuter, sila sedan bort rabarbern och koka vätskan i ytterligare ca 5 minuter. Låt svalna.
3. Häll 2 msk rabarbersirap i botten av fyra höga drinkglas, häll på 4 cl vit rom i varje glas. Lägg ner färska myntablad och skivad lime i varje glas, muddla lätt med baksidan av en träslev.
4. Lägg i is och fyll upp med sodavatten, ca 2 dl i varje glas. Dekorera ev med mer lime och en bit citronmeliss.

Rabarbermojito

Rabarbermojito
Frysta hjärtan av melon gör du lätt genom att skära melon i centimetertjocka skivor och
sedan stansar ut med hjälp av små pepparkaksformar.
⦾⦾⦾
Böntortillas - vegansk
8 portioner om alla tar två bitar var

Ingredienser:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
380 g Bönmix (avrunnen 230 g)
1 msk starkt paprikapulver
1 msk paprikapulver
gurkmeja
salt
peppar
en nypa chiliflakes
en näve babyspenat
100 g riven vegansk ost (jag använder Oddly Good Veggie Grated)
8 st tortillabröd small

Gör så här:
1. Finhacka lök och vitlök, bryn på i stekpanna.
2. Häll av spadet och skölj bönmixen, lägg dem i stekpannan och värm på tillsammans med löken. Tillsätt kryddor och babyspenat.
3. Häll blandningen i en mixer och mixa till en slät massa, smaka av och tillsätt ev mer kryddor.
4. Bred bönmixen på 4 av tortillabröden, strö över osten och lägg på ett tortillabröd ovanpå.
5. Stek på brödet på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida.
6. Skär varje bröd i fyra 2tårtbitar" och servera.
OBS! Om det blir bönmix över ställ det på plockbordet för det går utmärkt att använda som dipp.

Böntortillas

Böntortillas
⦾⦾⦾

Tortilla med mozarella och lufttorkad skinka
8 portioner om alla tar två bitar var

Ingredienser:
4 st Tortillabröd small
150 g riven mozarellaost
1 Zucchini
3 stora tomater
8 små tomater i olika färger
8 skivor lufttorkad skinka
svartpeppar
salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Strö över lite mozarellaost på tortillabröden, skär zucchini på längden med en osthyvel och lägg två skivor på varje bröd.
3. Skär tomaterna tunt och tag bort kärnorna, strö tomaterna över zucchinin.
4. Krydda med lite svartpeppar och ev salt, bred ut resten av osten.
5. Grädda i 5 minuter i ugnen, håll koll på dem så det inte bränner.
6. Lägg på lufttorkad skinka och skär varje tortillabröd i fyra "tårtbitar"

Tortilla med mozarella och lufttorkad skinka

Tortilla med mozarella och lufttorkad skinka⦾⦾⦾

Barnvänliga tunnbrödrullar
8 portioner om alla tar två bitar var

Ingredienser:
4 tunnbröd
skinkost
8 skivor rökt skinka

Gör så här:
1. Bred skinkost på tunnbröden, lägg på två bitar rökt skinka på varje och rulla ihop. Skär varje rulle i fyra-fem bitar.

Tunnbrödrullar går alltid hem på snittbordet, dessa är extra barnvänliga
och innehåller endast skinkost och rökt skinka.
⦾⦾⦾

Fyllda krustader skagenröra/smack 
(den med Smack är vegansk)
6 portioner om alla tar två krustader var

Ingredienser:
1 frp veganska Krustader
1 citron
dill

Ingredienser skagenröra:
200 g skalade räkor
0,5 rödlök
0,5 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
0,5 msk pressad citron
salt
peppar
hackad dill

Ingredienser smack:
receptet på Smack hittar du HÄR, där du för övrigt hittar fler recept på snittar

Gör så här Skagenröra:
1. Om räkorna är blöta, krama försiktigt ur lite vätska, hacka dem grovt och lägg i en skål.
2. Hacka dill och rödlök och blanda med räkorna.
3. Rör ner creme fraiche och majonäs, pressa på lite citron och smaka av med svartpeppar och salt.

Gör så här Smack:
följ beskrivningen i receptet du hittar HÄR, där du för övrigt hittar fler recept på snittar

Gör så här:
1. Fyll krustaderna med skagenröra eller smack, dekorera med en liten citronskiva och en dillkvist.

På översta våningen skymtar ni de fyllda krustaderna, en stor favorit hos mig.

Brownie

$
0
0
Älskar lite segkladdiga bakverk av choklad, så självfallet är brownie en av mina favoriter, den här är både vegansk och sockerfri och så där härligt kladdig i mitten men ändå lite crunch i ytan. Jag toppade den men lite havregrädde och jordgubbar men den funkar utmärkt att äta som den är eller med en klick god vaniljglass.

Brownie - vegansk och sockerfri


Brownie
(Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri, Vegan)
12 bitar

Ingredienser:
1,5 dl kikärtsspad
2,5 dl Nicks Use like Sugar
2 dl vetemjöl med fullkorn
1 tsk äkta vaniljpulver
1 dl kakao
en nypa salt
1,5 tsk bikarbonat
1 dl rapsolja
några droppar citronjuice

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa Nicks Use like Sugar och kikärtsspad till ett skum (max 1 minut med elvisp).
3. Blanda övriga torra ingredienser i en bunke och vänd ner dem i skummet.
4. Tillsätt olja och citronjuice och vänd ner det i smeten.
5. Häll smeten i en bakplåtsklädd form, ca 25*30 cm, gräddas i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
6. Låt svalna helt innan du skär upp den.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljsocker innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 1 tsk äkta vaniljpulver blir 2 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 2,5 dl Nicks Use like Sugar 2,5 dl strösocker
  • Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 3 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.
Brownie - vegansk och sockerfri

Brownie - vegansk och sockerfri

Lite kalas, en tripp till Stockholm och massor av trall

$
0
0
Uppdateringarna i bloggen duggar inte direkt tätt numera, lägger all ledig tid utomhus där projekten sakta men säkert tar sig framåt. Projekt stenrabatt är klar, likaså köksträdgården och nästintill komposten. Måste få till en bra lösning för en ramp upp till komposten samt fixa fram mycket mer sten att ringa in komposten med. Maken hade ett stort projekt, med fyra delprojekt, det första var att lägga trall på den utökade delen av soldäckat (nästan klart), det andra är att få spabadet på plats och installerat (är på plats men ej fyllt och installerat), det tredje är plank och pergola (inte påbörjat) och slutligen skall ett utekök byggas eller köpas (ej påbörjat).

Ligger väldigt mycket arbete bakom trallbygget, underarbete som inte syns med tar tid och kraft.  Vi startade med att ta bort en stor trädgårdsdamm och fylla igen efter det, sedan blev vi tvungen att gjuta om en mur mot den övre delen av trädgården. El och vatten måste dras fram till spadbad och utekök. När allt underarbte är klart så börjar det roliga, det som faktiskt syns att man gör något. I detta inlägg från i början av juni kan ni se lite om projektets början. På Facebook och Instagram kan du hitta massor av bilder på trädgården och allt annat vi har för oss.

Vilken fantastisk start vi hade på denna sommar efter en mycket trevande start på våren, sedan kom regnet och det bara fortsätter ösa ner. Regnet ställer till det på fler sätt, många av mina växter mår inte så bra av sitt plötsliga byte från ovanjordsväxt till undervattensväxt. Försöker tömma krukor och göra provisoriska regnskydd av hinkar och badbaljor. Sedan stannar ju mycket av vårt arbete upp, är varken säkert eller roligt att jobba i spöregn. Vi får hoppas på en bättring inom en snar framtid!

I fredags fyllde min man och ständige vapendragare 50 år, den ursprungliga planen var att hela familjen skulle åka en vecka till Spanien, meen av förklarliga skäl blev inte det av. Så det fick bli en natt på Elite Hotel Marina Tower i Stockholm istället. En vacker svit till mig och maken och två stora rum till grabbarna. Otroligt vackert och trevligt hotell med så vackert läge. Lugnt och skönt och helt utan trängsel. Vi startade upp kvällen med att skåla i ett glas Champagne med lite gott tilltugg, sedan tog vi en promenad längs vattnet innan vi for in till Gamla Stan och åt på Österlånggatan 17. Vi gamlingar gick och lade sig i bra tid medan grabbarna fortsatte ut i Stockholmsnatten en stund till.

Efter ett mat- och shoppingstopp i Kistagalleria på lördagen rullade vi hemåt, där väntade min kusin och hennes man. De hade piffat till huset och lagat en god middag åt oss. Ännu mera champagne och fina presenter till maken. Én supermysig och trevlig helg att minnas 💓

Utanför entren till hotellet

Elite Hotel Marina Tower
En vacker gammal byggnad som inte var speciellt lätt att fota
 
Här sov vi gott vill jag lova

Minibar och kapselmaskin

Vardagsrummet i vår svit hade massor av fönster och en magisk utsikt

Köpte med mig lite goda frukter, bär, choklad och chokladsås

Bollinger är den enda champagne jag tycker är god

En skål för födelsedagsbarnet

Pimpad entré när vi kom hem från Stockholm

Drinkförberedelser

Pimpat även i uterummet

Förberett för utemys, men vädret kom av sig

Muurikkan åkte fram dagen till ära, här steks det vegansk fajitas

På grillen hamade heta majskolvar och bröd

Vegansk fajitas

Till maten serverades fyra hemmagjorda goda såser...

...och massor av tortillachips och grönsaker

Kvällen avslutades med en sagolikt god tårta.

Favoritsmoothie

$
0
0
euroClinix kör just nu en kampanj på Instagram för att göra oss uppmärksamma på samt minska vår alkoholkonsumtion. Deras sommarutmaning går ut på att dela sitt bästa och gärna hälsosamma smootherecept under #SwapCocktailsForSmoothies. En sommarutmaning jag mer än gärna ställer upp på 💓 

Lite information om alkohol och alkoholkonsumtion från euroClinix hemsida:

  • 77 % svenskar dricker alkohol och 2018 drack vi i genomsnitt 8,8 liter starksprit/person och  år.
  • en stor öl innehåller lika många kalorier som en chokladkaka.
  • det har skett en ökning av hjärnskador orsakat av alkohol på personer i 40 årsåldern, något vi i normala fall endast brukar se på personer över 60 år.
  • alkohol kan leda till sjukdomar som tar tid att utvecklas vilket gör dem svåra att diagnosera och behandla.

Favoritsmoothie
(Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri, Vegan)
2 stora glas

Ingredienser:
500 ml Soygurt Jordgubb & smultron
1 näve späda grönkålsblad
1 näve babyspenat
2 skivade bananer
10 färska jordgubbar (frysta går också bra)
1 näve frysta hallon
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk Blåbärspulver
1 tsk Kollagenpulver Jordgubb & hallon
1 tsk Acaibärspulver

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en blender, mixa tills allt är blandat.
2. Häll upp i glas och njut!


Min favoritsmoothie med smak av sommarens söta bär
och fylld med vitaminer och nyttigheter

Min favoritsmoothie med smak av sommarens söta bär 
och fylld med vitaminer och nyttigheter


Min favoritsmoothie med smak av sommarens söta bär 
och fylld med vitaminer och nyttigheter

Min favoritsmoothie med smak av sommarens söta bär 
och fylld med vitaminer och nyttigheter

Bygg din kompost av pallkragar

$
0
0
Redan första sommaren vi bodde i huset, 2007, så började mitt prat om att anlägga en kompost. Sedan har det varit ett återkommande tema varje vår och sommar, men det har hela tiden funnits andra projekt som gått före. Så slutligen kom året då jag äntligen blev med kompost. Och som med allt annat så blev den inte alls som jag ursprungligen tänkt mig, den blev så mycket snyggare och bättre.

Jag hade alltid tänkt mig att jag skulle bygga en kompost eller köpa en i träribbor. Sedan slog det mig att jag har massor av pallkragar över, varför inte använda dem? När köksträdgården fick sig en välbehövlig makeover så fick komposten gå i samma tema. Alla pallkragar ( i köksträdgården 9 stora och 8 små och i komposten 6 stora och 6 små) samt några andra blomlådor fick sig ett lager linolja samt två lager linoljefärg. Färgen heter Grafitgrå och är inköpt hos Allbäck Linoljeprodukter AB. Det gick åt betydligt mer färg än jag tänkt mig, så denna del av trädgården känns numera väldigt exklusiv. Men att tumma på regeln ekologisk odling var inte att tänka på, så det var bara att betala och se glad ut. Och resultatet blev hur bra som helst, så det var värt varenda krona.

Komposten ligger på en liten platå, så jag hade ett begränsat utrymme att jobba på. Efter att ha mätt och funderat började jag rita på pallkragarnas placering samt stensättning. Oj så många ritningar det blev innan jag till slut bestämde mig. När vi fyllde igen dammen så fick vi hem grus och en padda, så grundjobbet var redan gjort. Jag återanvände den tjocka fiberduken från dammen under stenläggningen för att undvika eventuellt ogräs nerifrån. På med stenmjöl och sedan började jag bygga en ram med 35*17,5 markstensplatta, innanför ramen placerade jag två stora pallkragar på längden, i mellanrummet fick det bara bli grus. Två rader med 35*35 markstensplatta innan jag placerade två små pallkragar på längden, även här med grus emellan. Rampen blev en rad med 35*17,5 och två rader 35*35. Totalt gick det åt 32 st halvplattor och 24 helplattor.

Från början hade jag tänkt mig att rama in komposten med en rostig rabattavskiljare från Nelson Garden, men det blev istället en låg stenmur. Tanken är att jag kan bygga på muren allt eftersom jag ramlar över sten.

Materialåtgång och kostnad:
Bärlager i två storlekar från 0-32 mm ca 10 skottkärrslass - fick gratis av en vän
Stenmjöl 2*15 kg - 80 kr
Markstensplatta Nordic Grå 35*35*5 24 st - 360 kr
Markstensplatta Nordic Grå, Halv 35*17,5*5 32st - 480 kr
Fogsand grå 1*15 kg  - 40 kr
Pallkragar 120*80 6 st - fick gratis av en vän
Pallkragar 80*60 6 st  - hade fyra stycken sedan tidigare och köpte 2 - 200 kr
Linolja rå 1 liter - 60 kr
Linoljefärg Grafitgrå 2 liter - 800 kr
Snigelkant för pallkrage 120*80 2 st  - 120 kr
Snigelkant för pallkrage 80*60 2 st - 100 kr
Total kostnad: 2 240 kr

Nu har jag valt att använda de små pallkragarna till odling, men när alla komposter är igång kan jag odla direkt i komposten istället. En bra och billig ekologisk jord är Änglamark som alltid säljs på mitt Coop för 159 kr för 5 säckar a´40 liter.

Om du följer denna länk så kan du se bilder från arbetets gång. Nu ska jag gå ut och jaga lite sniglar, är ett hårt arbete att hålla köksträdgård och kompost snigelfri när man bor med skogen som granne. Ha en fin dag och ta hand om er själva och varandra 💓

Kompost av pallkragar målad i grafitgrå linoljefärg.
Planen är att snygga till på höger sida med grus och kanske någon form av
stenläggning.

Kompost av pallkragar målad i grafitgrå linoljefärg.
Rampen blev helt ok, var lite orolig över hur jag skulle få till den.
Krukorna hittade jag på Rusta på halva priset, de heter Milano och är i konstrotting.
Här ska jag plantera något vackert vajande fjäderborstgräs.

Kompost av pallkragar målad i grafitgrå linoljefärg.Här ser ni min start till en låg stenmur, får jobba vidare på den framöver.
Har lite marksten kvar som jag ska använda mellan komposten och
hallonhäcken på höger sida på bilden. 
Kompost av pallkragar målad i grafitgrå linoljefärg.
En kompost är påbörjad och den andra är just nu bara förvaring för torra grenar
som skall bli starten i den komposten.



Det här ska bli en Mammutpumpa Atlantic Giant om allt går vägen.
Sådde fem frön varav två grodde, nu får vi se om det blir några pumpor
för jag hittar bara hanplantor förutom denna. 

Här tittar en av alla hanblommor upp, plantan är en Musselsquash Custard White.
Sådde sju frön varav sex utvecklades till plantor.
Gav en till min mamma och har planterat fem stycken i pallkragen på komposten.
Bladverket är gigantiskt och blommorna är många, men bara hanblommor. 
Tre stycken Solros Hella bor i tre stycken Milanokrukor från Rusta.



Solros Hella och Musselsquash Custard White
Lillebror och lillasyster har hängt med i massor av år, nu fick de flytta upp i komposten.



Kompost av pallkragar målad i grafitgrå linoljefärg, den lilla blomlådan som
yngste sonen byggde av virke från lastpallar fick sig en omgång färg också.
 
Kompost av pallkragar målad i grafitgrå linoljefärg, den lilla blomlådan som 
yngste sonen byggde av virke från lastpallar fick sig en omgång färg också.
I den odlar jag sallad varje sommar.



Så det fick bli sallad även detta år =)

Zucchinifritters med fetaost och majs

$
0
0
Halvvägs in i semestern så fortsätter vädret att vara halvkasst, men det gör inte så jättemycket. Självklart önskar jag mig sol och värme men vi kan ju inte göra så mycket åt vädret. Projekt trall och spabad står stilla för stunden, maken åkte på blindtarmsinflammation och blev tvungen att opereras. Själv försöker jag att varva ner, men det är svårt. Vet att jag behöver vila, men jag blir så otroligt rastlös. Laddade hem Nextory för att kunna lyssna på ljudböcker, men det resulterar ju bara i att jag kan flå på här hemma och lyssna på böcker samtidigt. Så egentligen borde jag läsa böcker, då måste jag i alla fall vara stilla. Men de böcker jag vill läsa just nu finns inte att få tag på som pappersbok, så det får bli ljudböcker en stund till. Lyssnade på en superbra bok igår, ska berätta mer om den en annan gång.

Önskar er en fin fredag med ett litet middagstips på supersmarriga Zucchinifritters med fetaost och majs, till det en smarrig fetaostkräm. Ha det gott!

Zucchinifritters med fetaost och majs
Zucchinifritters med fetaost och majs.
Serveras med en grönsallad och en god fetaostkräm

Zucchinifritters med fetaost och majs


Ingredienser:
200 g Zucchini
140 g majskorn (en liten burk)
50 g kålrot
1,25 dl kikärtsmjöl
2 ägg
0,5 tsk bikarbonat
1 msk Sweet Chili Sauce
en skvätt tabasco
50 g smulad fetaost
2 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
gurkmeja
stark paprikapulver
olivolja till stekning

Gör så här:
1. Vispa ägg, kikärtsmjöl, sweet chili sauce, tabasco, bikarbonat och vitlök.
2. Skala och riv zucchinin grovt, krama ur all vätska. Skala och riv kålroten samt krama ur all vätska ur majsen. Blanda samman med äggröran och smula ner fetaosten och rör om.
3. Smaka av med kryddorna.
4. Hetta upp en panna med olivolja, klicka ner lite smet och stek plättar så de får fin yta med en mjuk kärna.
5. Servera fritters med en grönsallad och en god fetaostkräm.

Fetaostkräm

Ingredienser:
2 dl créme fraiche
100 g smulad fetaost
1 tsk harissa
1,5 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
hackad färsk persilja
hackad färsk dill
salt och peppar
stark paprikapulver

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt, peppar och stark paprikapulver.


Zucchinifritters med fetaost och majs

Zucchinifritters med fetaost och majs

Zucchinifritters med fetaost och majs
Serveras med en grönsallad och en god fetaostkräm

Zucchinifritters med fetaost och majs

Zucchinifritters med fetaost och majs

Ljuvlig naked jordgubbstårta

$
0
0
Nu är juli snart över och vi har hunnit med att fira två 50-åringar här hemma, först maken och nu i går var det Syster Ysters tur. För att följa de viktiga Corona rekommendationerna var vi endast de närmaste som träffades och åt lite grillat och hade en mysig kväll. Att träffas hemma hos oss gjorde vi främst för min mammas skull som är i riskgruppen på många tänkbara sätt. Tyvärr satte en trasig hiss stopp för hennes besök, helt ofattbart att ett bostadsbolag inte kan fixa en hiss på så många dagar när majoriteten i det 8 våningar höga huset är helt beroende av hiss för att komma ut, tvätta och slänga sopor.

När maken fyllde år bjöd min kusin på en god vegansk jordgubbstårta, jag stal hennes recept men denna variant är inte vegansk men man kan lätt byta ut ingredienserna för att få till det. Tårtan blir saftig, god och lagomt söt. Hemligheten ligger i att man rör ner smält vit choklad i grädden som ger balans mot de lite syrligare jordgubbarna.

Den här är bakad på köpt tårtbotten, vill du hellre baka egen botten så finns det ett bra recept på gluten- och laktosfri tårtbotten hos Sweet & Sweeter.

Naked jordgubbstårta
⇦⇨
Naked jordgubbstårta
(Glutenfri, Laktosfri, Mjölkfri)
10-12 pers

Ingredienser:
2 frp glutenfri tårtbotten
5 dl laktosfri grädde
1 tsk äkta vaniljpulver
100 g vit mjölkfri choklad
500 g jordgubbar
2 bananer

Gör så här:
1. Bryt den vita chokladen i mindre bitar och kör den i mikron en kort stund så den smälter, ställ åt sidan så den får svalna något.
2. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret, vispa ner den smälta chokladen.
3. Lägg tårtbotten ett på tårtfatet, stryk ett tunt lager med chokladgrädde ovanpå och sprits en rand i ytterkant, lägg ett lager med skivad banan och lägg på botten nummer två. Bred ett tunt lager med chokladgrädde och sprits en rand i ytterkant, lägg ett lager med skivad jordgubb och på med botten tre. Fortsätt så till botten nummer sex ligger på plats, varannan banan och varannan jordgubb.
4. När botten nummer sex är på plats så stryker du ut ett tunt lager med chokladgrädde ovanpå tårtan och runt om på sidorna. Ställ i kylen så den får stelna till lite. När det är dags att fika så lägg ett berg av jordgubbar ovanpå tårtan och ställ fram den på bordet och njut av en ljuvligt god tårta.

Naked jordgubbstårta

Naked jordgubbstårta

Mjuk Chokladkaka

$
0
0
Att sommaren är tillbaka i högform måste vi fira med en saftig och god chokladkaka. Vi var nog rätt så många som misströstade efter ett regnigt och kallt juli, men nu verkar vi få några fina dagar igen.

Mjuk chokladkaka, här dekorerad med chokladgrädde och nyplockade blåbär.
⇄⇄⇄
Mjuk Chokladkaka
(Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri)
12 bitar

Ingredienser:
235 g mjölkfritt margarin
0,75 dl Kakao (eller Oboy om du vill ha lite mildare chokladsmak)
1 dl kaffe
3,5 dl Nicks Use like Sugar
1 dl Oatly iMat Fraiche
1,5 dl Oatly Havregurt Turkisk 
1 tsk äkta vaniljpulver
2 ägg
5 dl vetemjöl med fullkorn
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
en skvätt citronjuice

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Smält det mjölkfria margarinet, använd lite till att smöra bakformen och sedan bröar du samma form. Rör ner kakao i smöret i kastrullen och sedan i med kaffe. Fortsätt att röra ner Oatly iMat Fraiche, Oatly Havregurt Turkisk, Nicks Use like Sugar, äkta vaniljsocker samt ägg.
3. I en bunke blandar du vetemjöl, bikarbonat och salt, rör om och sikta sedan ner allt i chokladsmeten. Skvätt i lite citronjuice och rör om en sista sväng innan du häller smeten i formen.
4. Grädda kakan i nedersta delen av ugnen i 35-40 minuter, håll koll på kakan när du börjar närma dig slutet eftersom olika ugnar gräddar olika effektivt.
5. Låt kakan svalna i minst 30 minuter innan du tippar den upp och ner, låt den svalna ännu längre innan du börjar dekorera. Jag spritsade min kaka med grädde med smält mjölkchoklad och dekorerade med nyplockade blåbär direkt från vår skogsdunge.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljsocker innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 1 tsk äkta vaniljpulver blir 2 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 3,5 dl Nicks Use like Sugar 3,5 dl strösocker eller rårörsocker.
  • Du kan byta ut 1 tsk bikarbonat mot 2 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.
  • Vill du inte använda mjölkfria varor använder du istället vanligt smör/margarin samt  gräddfil/turkisk yoghurt. 
Mjuk chokladkaka, här dekorerad med chokladgrädde och nyplockade blåbär.
⇄⇄⇄

Mjuk chokladkaka, här dekorerad med chokladgrädde och nyplockade blåbär.
⇄⇄⇄

Mjuk chokladkaka, här dekorerad med chokladgrädde och nyplockade blåbär.
⇄⇄⇄

Mjuk chokladkaka, här dekorerad med chokladgrädde och nyplockade blåbär.
⇄⇄⇄

Enkel men god potatissallad på färskpotatis

$
0
0

Jag älskar färskpotatis i alla dess former, speciellt om den är egenodlad. Perfekt att koka en stor kastrull med potatis den ena dagen och sedan använda den i antingen potatissallad eller i en god pytt dagen efter. Det fina med färskpotatis är att hela potatisen kan användas, även skalet. En trött gammal vinterpotatis har inte världens tunnaste och godaste skal, men på färskpotatisen märker man liksom inte av skalet.

Tycker det är svårt att hitta en god potatissallad i affären, hittills har jag bara hittat en som jag tycker är god och det är Rydbergs. Därför är det bättre att göra en egen sats potatissallad till maten och använda det som finns i kylskåpet eller köksträdgården som ingredienser. Äpple, sockerärtor, dill, persilja, gräslök, vitlök, rädisor, salladslök, röd lök och kapris är allt sånt som är gott att lägga i en potatissallad.

För att få till krämigheten använder jag Créme Fraiche, Gräddfil och Turkisk Yoghurt, jag använder helst den laktosfria eller växtbaserade varianten. Majonäs funkar också bra, men jag är inte helt överens med den oljiga smaken i majonäs så jag hoppar oftast över den.

Till smaksättning åker det gärna i lite Dijonsenap, salt, peppar, stark paprika och gurkmeja. Eftersom vi gillar lite olika saker i den här familjen så gör jag en grundsats och sedan får man själv välja vad som skall ligga däri. Maken vill ha röd lök och kapris men inga äpplen, jag vill ha äpple men inte röd lök och kapris. På så sätt får alla vad de vill ha och är nöjda och glada =)

Enkel men god potatissallad på färskpotatis 

(laktosfri, mjölkfri, vegan)

Ingredienser:

1 kg kokt, avsvalnad färskpotatis

2 dl Oatly Havregurt Turkisk

1,5 dl Oatly iMat Fraiche eller laktosfri gräddfil (med den första blir potatissalladen vegansk och med den andra vegetarisk)

2 msk dijonsenap

0,5 äpple

6-8 sockerärtor

1 liten röd lök

en näve kapris

dill, mängd efter eget tycke och smak

persilja, mängd efter eget tycke och smak

gräslök, mängd efter eget tycke och smak 

salt

svartpeppar

gurkmeja

stark paprika

Gör så här:

1. Skär den avsvalnade färskpotatisen i lagom stora bitar, jag föredrar lite större bitar men en del vill ha små tärningar.

2. Blanda turkisk havregurt, iMat Fraiche och dijonsenap i en bunke, smaka av med kryddor.

3. Hacka äpple, sockerärtor och röd lök lite grovt, rör ner i bunken.

4. Hacka dill, persilja och gräslök och rör ner i bunken. Rör även ner kapris.

5. Slutligen ner med potatisen och smaka av ännu en gång med lite mer kryddor.

6. Går utmärkt att förbereda tidigare på dagen eller dagen innan, men då kan man behöva röra ner lite mer havregurt eller gräddfil för att kräma upp potatissalladen igen.

Enkel men god potatissallad på färskpotatis

Enkel men god potatissallad på färskpotatis


Enkel men god potatissallad på färskpotatis

Enkel men god potatissallad på färskpotatis

Kräftskiva 2020

$
0
0

Lite serpentiner och vimplar i kräfttema fick det bli dagen till ära
Även dukningen gick i kräfttema

I år körde vi en kräftskiva för tre och ytterligare tre som inte alls ville äta kräftor utan fick grillat istället. Barnen äter inte kräftor, så vi har iof alltid grillat på våra kräftskivor. Tillbehören jag gjorde i år passade lika bra till grillat som till kräftor, så dessa kunde vi alla njuta av.

Har odlat mangold i år, två sorter som vuxit sig abnormt stora, så det var ett måste att få till något recept med just mangold i. Blev till slut en paj och en sallad av mangold.

Massor av kräftor så klart och tre sorters räkor, naturella, rökta och sweet chili marinerade. Till det färskpotatis och frasiga brödpinnar och en god aioli. Har ni hunnit äta kräftor ännu? Vad är ett måste på er kräftskiva?

Önskar er en superhärlig fredag och helg 💛

Även om jag äter kräftor så föredrar jag räkor, 
så både naturella och rökta räkor fanns på bordet

Frasig kantarellskål av smördeg
12 st

Ingredienser:
1 frp smördeg, köpt
uppvispat ägg
250 g kantareller, färska
0,5 gul lök, hackad
1,5 dl grädde
gräslök
persilja
salt
vitpeppar
vitlökspulver
rapsolja med ramslökssmak

Gör så här:
1. Skär kantarellerna i mindre bitar om de är stora och lägg dem i en stekpanna på medelvärme.
Låt sjuda tills all vätska är borta, tillsätt då lite rapsolja med ramslökssmak samt den hackade löken,
stek tills löken är mjuk.
2. Krydda med vitpeppar, salt, vitlökspulver och häll på grädden.
Låt puttra på svag värme, rör om då och då, tills det har tjocknat. Smaka av med mera kryddor.
3. Hacka persilja och gräslök fint, lägg åt sidan.
4. Rulla ut smördegen, som legat framme i rumstemperatur en stund, 
och skär degen i 12 fyrkanter som du trycker ut i muffinsformar.
Pensla med uppvispat ägg, nagga med en gaffel och grädda dem sedan i ca 15 minuter i 190 grader.
Tag ut dem när de har fått lite färg och låt svalna.
5. När det är dags för servering så fyller du formarna med kantarellstuvning (som du värmt upp).
Dekorera med hackad persilja och gräslök.

Frasiga kantarellskålar av smördeg
Lök- och mangoldpaj
2 små

Ingredienser:
2 små frysta pajskal
2 gula lökar, tunt skuren
80 g mangold
1 msk rapsolja med ramslök
1 dl riven mozzarellaost
2 msk riven parmesanost
1,5 dl grädde
2 ägg
salt
vitpeppar

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader, nagga pajskalen och förgrädda dem 
i ca 15 minuter. Tag ut dem och vrid ner värmen till 170 grader.
2. Skär bort stjälken från mangoldbladen, strimla den och lägg den i 
stekpannan tillsammans med tunt skuren lök och rapsolja.
Låt dem ligga där medan du strimlar resten av mangolden, vänd 
ner dem i pannan. Smaka av med salt och peppar.
3. Fördela ut mangolden och löken i pajskalet, strö över mozzarella
och riv på parmesan. 
4. Vispa samman ägg och grädde, smaka av med salt och peppar.
Fyll pajerna med äggstanning och ställ plåten mitt i ugnen. Grädda
i ca 30 minuter, pajerna ska ha fått fin färg och blivit fasta i konsistensen.

Lök- och mangoldpaj


Frasiga brödpinnar med vallmofrön och persilja
12-18 st

Ingredienser:
1 frp smördeg, köpt
uppvispat ägg
persilja
150 g riven mozzarellaost
blå vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Låt smördegsplattorna ha tinat något i rumstemperatur innan du 
penslar dem med uppvispat ägg. 
3. Strö över hackad persilja och riven ost, tryck fast osten med fingrarna.
4. Skär smördegen i 1,5 cm breda strimlor på längden, ta tag i varsin 
ända av remsan och snurra åt motsatt håll så du får en liten spiral. 
5. Lägg spiralerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med lite mer 
ägg och strö över flingsalt och vallmofrön.
6. Gräddas i mitten av ugnen i 8-12 minuter, håll koll på dem. De ska få 
färg men inte bli brända.

Frasiga brödpinnar med vallmofrön och persilja

Aioli på mitt sätt
ca 4 personer

Ingredienser:
25 g smör
3 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
2,5 dl creme fraiche
0,25 dl majonäs
salt
peppar
gurkmeja

Gör så här:
1. Lägg smör och pressad vitlök i en skål, mikra på högsta effekt
i ca 30 sekunder.
2. Vispa samman alla ingredienser, smaka av med salt och kryddor.

Ett berg av kräftor med en smarrig aioli i bakgrunden

Köpte en liten röklåda som vi fyllde med alspån.
Tänder röklådan, stänger locket på gasolgrillen och låter räkorna
ligga där bredvid röklådan i minst 15 minuter.
Ju längre de ligger där desto mer smak får räkorna.

Mangoglass

$
0
0

Jag har haft en känsla av höst i kroppen i över en vecka nu, trots att vädret fortsatt att leverera. I helgen tömde jag tre krukor, börjat höstdona lite i smyg kanske eller bara en klok idé då jag har väldigt många krukor att ta hand om i år. Idag har vi en temperaturväxling och hela veckan skall vara lite svalare och även bjuda på en del regn. Men jag välkomnar hösten, tycker den har sin charm, fast hoppas såklart på många fina soliga höstdagar så man kan njuta av trädgården ett tag till.

Sommaren har varit väldigt intensiv, vi har haft en hel del projekt på gång på vår baksida och mitt i allt så fick maken åka in akut och operera bort blindtarmen. Vi har också färdigställt min pappas flytt till ett boende för äldre, sommarens största sten som bara föll från mina axlar. Däremot har det blivit väldigt få promenader och knappt någonting bakat. Men dygnet har bara ett visst antal timmar och i sommar har jag tagit tillvara på dessa på rätt sätt. Har oftast somnat redan vid 22 och sällan klivit upp senare än 7.30. 

Den senaste veckan har gjort flera olika glassorter, när jag börjar med något vill jag oftast testa allt. Jag har gjort nyttig glass och mindre nyttig glass, alla har varit goda på sitt sätt. Beror på vad man är ute efter, vill man ha en sötchock, kraftig choklad, syrligare bärsmak eller bara en fett jäkla god efterrättsglass. Först ut bland recepten är en glass gjord på fryst mango, fyra ingredienser som åker rakt ner i en mixer så är det klart sen. Smaken är en bra mix mellan sur och söt, men väldigt lugn och njutbar. Passade perfekt i eftermiddagssolen tillsammans med en kopp kaffe och en god havrekaka.

Mangoglass
(Laktosfri, Glutenfri, Mjölkfri, Sockerfri, Vegan)
3 portioner

Ingredienser:
1 banan, fryst i slantar
225 g mango, fryst i bitar
1 dl växtbasrad grädde
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:
1. Tag fram banan och mango och tina till hälften.
2. Mixa banan och mango slät, tillsätt växtbaserad grädde och vaniljpulver,
mixa en stund till.
3. Frys ner eller ät direkt, om den blivit genomfryst tina 20 min i rumstemperatur 
innan du skopar upp den.

Mangoglass

Mangoglass

Chokladglass med jordnötssmör

$
0
0

Om du gillar riktigt mörk choklad och gärna beställer chokladtryffel till efterrätt på restaurang så är denna glass något för dig! Så sjukt god tillsammans med en kopp kaffe eller varför inte ett glass rött vin på fredag kväll. Du kan välja att göra den som glasspinne eller i en större bunke att skopa upp på fat.

Chokladglass med jordnötssmör
(Glutenfri, Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri, Vegan)
6 små glasspinnar

Ingredienser:
2,5 dl kokosmjölk
1 dl saltat jordnötssmör
0,25 dl agavesirap
4 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
dekorera med smält choklad och 
grovhackade jordnötter

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en blender (skaka burken med kokosmjölk 
innan så den blandas), kör till en jämn och slät smet.
2. Häll smeten i glassformar, sätt i glasspinnar.
3. In i frysen i minst 5 timmar, tina några minuter innan servering.
4. Dekorera med lite smält choklad och grovhackade jordnötter.
Chokladglass med jordnötssmör

Chokladglass med jordnötssmör


Chokladglass med jordnötssmör

Chokladglass med jordnötssmör

Banankaka i långpanna

$
0
0

Tänkte jag skulle bespara er (för stunden) ännu ett recept på glass, har nämligen två till på gång som får vänta till nästa vecka. Igår bakade jag en banankaka eftersom jag hade en hel drös med bruna bananer. Den blev så där saftig och god som jag hade tänkt mig, men som min ugn inte alltid tillåter mig att få. Jag vet jag borde köpa en ny ugn, men det finns så många hål att stoppa pengarna i och just nu är det trädgården och altanbygget som får all vår uppmärksamhet och ekonomi. 

Igår var en sån där gråmulen och regnig dag, ser ut som denna dag går i samma riktning. Så igår tog vi tag i ett av våra kallförråd, blev riktigt bra med plats efter att ha slängt en hel del samt stuvat om lite. Idag ska vi ge oss på varmförrådet, får se hur långt in vi kommer för jag är rätt så säker på att det ligger saker där sedan vi flyttade hit (2006) och som vi liksom inte städat oss fram till någon gång.

Imorgon är jag ledig, tror jag ska börja höstplanera trädgården. Måste dokumentera vilka växter som är ettåriga och vilka som är perenna. Vilka växter skall täckas över och vilka måste förvaras inne. Har en liten hum, men känner jag behöver få full kontroll. Kanske hinna börja planera lite inför våren också, ska gräva en ny rabatt till våren där jag tänker att dahlior och lite perenner skall få samsas. Ska även utöka köksträdgården lite, men inga fler pallkragar utan två runda stålrabatter får det nog bli.

Banankaka i långpanna
(Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri)
20 bitar

Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
2 dl Sukrin Melis
1 dl Nicks Use like Sugar
1 tsk äkta vaniljpulver
3 st bruna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl med fullkorn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk kanel, malen
0,5 tsk ingefära, malen
100 g mörk sockerfri choklad, grovhackad
en skvätt citronjuice
mandelspån

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa mjölkfritt margarin, Nicks Use like Sugar, Sukrin Melis och äkta vaniljpulver poröst.
3. Mosa bananerna och blanda ner i smeten.
4. Tillsätt äggen, rör om.
5. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten, vänd försiktigt ner till en jämn smet.
6. Grovhacka chokladen och vänd ner den försiktigt i smeten, stänk i några droppar citronjuice samtidigt.
7. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna (20*30 cm)
8. Strö över mandelspån och grädda sedan mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kolla med en teststicka att den 
känns klar, olika ugnar gräddar olika länge.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går,  för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljsocker innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 1 tsk äkta vaniljpulver blir 2 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ 
     byter du ut 1 dl Nicks Use like Sugar mot 1 dl strösocker samt 2 dl Sukrin Melis mot 2 dl florsocker.
  • Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 2 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.
  • Eftersom jag är laktosintolerant så använder jag alltid mjölkfritt margarin, det kan du givetvis byta ut mot vanligt smör. 

Banankaka i långpanna

Banankaka i långpanna

Äppelkaka

$
0
0

Jag har haft fyra skrynkliga äpplen i min fruktskål i flera dagar nu, men idag hann jag äntligen baka med dem. Skulle egentligen klippa gräsmattan samt dammsuga soldäcket, men himlen öppnade sig och det kom en lång och väldigt blöt regnskur. Och plötsligt hade jag skapat mig en massa extra tid till att baka. Passade bra eftersom min mamma kom förbi på en fika på eftermiddagen.

Sitter i uterummet och skriver detta recept och tittar ut över mörkret. Tycker det är lite mysigt med mörka kvällar och tända ljus, men känner ändå att sommaren hade kunnat få vara några veckor till. Känner mig inte riktigt redo att ställa om mot höst och vinter än, men det är väl bara att gilla läget.

Äppelkaka
(Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri, Vegan)
16 bitar

Ingredienser:
75 g mjölkfritt margarin
6 dl vetemjöl med fullkorn
2 tsk  bikarbonat
2,5 dl Nicks Use like Sugar
1,5 tsk äkta vaniljsocker
1,5 tsk kardemumma, malen
3,5 dl havredryck
några doppar citronjuice
4 äpplen
kanel, malen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Smält det mjölkfria margarinet i en kastrull, tillsätt 
havredrycken och ställ åt sidan.
3. Häll alla torra ingredienser, utom kanel, i en bunke, rör 
om. Häll på det smälta margarinet och havredrycken, 
blanda försiktigt till en slät smet.
4. Droppa i lite citronjuice och rör om försiktigt.
5. Skala äpplerna och skär tre av dem i klyftor, det fjärde
 grovriver du ner i smeten och rör om. 
6. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter),
 häll i smeten.  Tryck ner klyftorna i smeten i ett fint mönster. 
7. Strö över lite kanel och  Nicks Use like Sugar.
Tips från bagaren:
*Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska,
närproducerade och svenska varor som det bara går,
För vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår 
vackra jord så länge som möjligt!
*Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljsocker 
innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker
så dubblerar du mängden, dvs. 1,5 tsk äkta vaniljpulver
 blir 3 tsk vaniljsocker.
*Om du vill använda vanligt socker istället för ovan 
sockerfria alternativ byter du ut 2,5 dl Nicks Use like Sugar
mot 2,5 dl strösocker eller rörsocker.
*Du kan byta ut 2 tsk bikarbonat mot 4 tsk bakpulver, 
då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. 
Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa
 i lite saft från en ekologisk citron.
*Eftersom jag är laktosintolerant så använder jag oftast 
havredryck samt mjölkfritt margarin, dessa kan givetvis bytas ut 
mot vanlig mjölk och smör. 
Äppelkaka

Äppelkaka

Äppelkaka

Äppelkaka

Äppelkaka

Dumlesnittar

$
0
0

I lördags hann jag äntligen med lite bakning, är svårt att få något gjort i köket när vädret är soligt och hyfsat varmt. Dessutom är det mycket annat på gång med skolstarter för en son, lägenhetsköp för en annan son och körkort för den tredje. Och själv förväntas jag söka nytt jobb, vilket jag lägger obefintlig tid på om jag ska vara ärlig. Tur jag har ett lass härliga dumlesnittar att knapra på ibland när livet snurrar på lite väl fort =)

Är inte alls överens med Blogger för tillfället, sedan de bytte layout har det blivit svårt att få till bra inlägg. Kanske dags att fundera på att byta plattform, men då ska jag ju ha tid över till det också...hmmm får nog kämpa på ett tag till. Så funderar ni varför det ser ut som det gör, så är det troligtvis för att jag är för korkad för att använda den nya versionen, men jag blir på riktigt tokig när text och bilder inte alls hamnar där de brukar =(


Dumlesnittar
(Byt ut Dumle mot något annat och den blir laktosfri, mjölkfri, sockerfri och vegan) 
48 st

Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
4 dl vetemjöl
1 dl Nicks Use like Sugar
0,5 dl Sukrin Gold
0,5 dl Nicks Fiber Syrup
1 tsk vaniljpasta
1,5 tsk bikarbonat
några droppar citronjuice
20 dumlekolor 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda alla ingredienser utom dumlekolorna, knåda med händerna till en 
smidig deg. Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla dem till avlånga rullar och lägg dem två och två på bakplåtspappersklädda plåtar. 
3. Dela dumlekolorna på längden, tryck ner dem på en lång rad i rullarna.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter, låt dem svalna innan du sker dem
lite på snedden.


Tips från bagaren:
*Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och 
svenska varor som det bara går. För vi vill ju ha kvar våra friska kroppar och vår
vackra jord så länge som möjligt!
*Jag använder vaniljpasta, vanligt vaniljsocker innehåller vitt socker. Men vill du 
baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, 1 tsk vaniljpasta blir 2 tsk vaniljsocker.
*Om du vill använda vanligt socker istället för ovan 
sockerfria alternativ byter du ut Nicks Use like Sugar och Sukrin Gold mot 1,5 dl 
strösocker eller rörsocker.
*Att använda Nicks Fiber Syrup handlar om att utesluta det vita sockret, men det 
går att byta ut mot vanlig sirap. 0,5 dl Nicks Fiber Syrup blir 0,5 dl sirap
*Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 3 tsk bakpulver, då kan du även utesluta
citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även 
pressa i lite saft från en ekologisk citron.
*Eftersom jag är laktosintolerant så använder jag alltid mjölkfritt margarin, det
 kan givetvis bytas ut mot vanligt smör.

Dumlesnittar

Dumlesnittar

Dumlesnittar

Dumlesnittar

Muffins med banan och dumle

$
0
0

Jag är expert på att köpa för mycket bananer, så jag försöker ta tillvara på de som inte äts upp. Antingen bakar jag på dem eller så skär jag dem i slantar och fryser in till smoothies eller glass. I helgen hade jag en drös bruna bananer i fruktskålen, så det fick bli lite muffins. Brukar grovhacka choklad och lägga i mina bananmuffins, men nu fick de bli den dumle som blev över efter att ha bakat dumlesnittar samma dag

Muffins med banan och dumle
(om du byter ut dumlen blir den laktosfri, mjölkfri och sockerfri) 
12 st

Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
0,75 dl Nicks Use like Sugar
0,25 dl kokossocker
1 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
2 bananer, mosade (gärna lite bruna så de är söta och goda)
3,25 dl vetemjöl
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 msk kanel, malen
1,5 tsk bikarbonat
några droppar citronjuice
12 st dumlekolor 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Ställ 12 muffinsformar på en plåt, gärna en muffinsplåt.
3. Vispa mjölkfritt margarin, Nicks Use like Sugar, kokossocker samt äkta vaniljpulver poröst.
4. Vispa ner äggen en i taget, tillsätt sedan mosad banan i bunken.
5. Blanda alla torra ingredienser utom dumlekolorna i en egen bunke, sikta sedan ner det i smeten. Tillsätt några droppar citronjuice. Blanda försiktigt till en jämn smet.
6. Skopa upp smeten i de 12 muffinsformarna, tryck slutligen ner en dumlekola i varje muffins.
7. Gräddas mitt i ugnen i ca 20 minuter, kolla med en provsticka att de känns torra. 

Tips från bagaren:
*Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och
svenska varor som det bara går. För vi vill ju ha kvar våra friska kroppar och vår
vackra jord så länge som möjligt!
*Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljsocker innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker dubblerar du mängden. 1 tsk äkta vaniljpulver blir 2 tsk vaniljsocker.
*Om du vill använda vanligt socker istället för ovan 
sockerfria alternativ byter du ut Nicks Use like Sugar och kokossocker
mot 1 dl strösocker eller rörsocker.
*Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 3 tsk bakpulver, då kan du även utesluta
citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även 
pressa i lite saft från en ekologisk citron.
*Eftersom jag är laktosintolerant så använder jag alltid mjölkfritt margarin, men du kan bara byta ut det mot vanligt smör eller margarin.



Muffins med banan och dumle


Muffins med banan och dumle

Muffins med banan och dumle




Vegansk pannbiff med löksås

$
0
0

I samarbete med Anamma formbar färs av ärta har jag lagat en god vegansk pannbiff med löksås. Spännande att prova på något helt nytt. Jag har tidigare använt Anammas vanliga formbara färs till tacos och tacopaj med utmärkt resultat. Men idag testar vi alltså en nyhet.

Anamma Formbar Färs av Ärtaär rik på protein och lätt att forma och krydda. Den går utmärkt att använda till allt det man normalt använder färs till, bullar, biffar, taco, lasagne etc. Den är vegansk, glutenfri och tillagad i Sverige. Perfekt att ha i frysen, ta fram den mängd man vill använda och bara vänta 30-60 minuter innan den är helt upptinad och redo att formas. 

Löken jag använde till löksåsen var årets sista från köksträdgården, nästa år ska jag odla lök i två pallkragar så den räcker länge. Även potatisen var vår sista egenodlade, tror det får bli två pallkragar potatis nästa år också. Finns lite morötter kvar att skörda samt en massa örter i örtagården, så härligt att bara gå ut och plocka det man behöver för dagen.

Vegansk pannbiff med löksås

(Glutenfri, Laktosfri, Mjölkfri, Vegan)

4 portioner

Ingredienser biffar:

375 g formbar färs från Anamma

1 gul lök

2 tsk tamarisoja

2 tsk dijonsenap

1 msk  grönsaksfond

1 tsk rapsolja ramslök

1 krm gurkmeja

1 krm kryddpeppar

1 krm paprikapulver

smaka av med salt och svartpeppar


Gör så här biffar:

1. Tina färsen i rumstemperatur i 30-60 minuter.

2. Finhacka löken.

3. Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med salt och svartpeppar tills du känner dig nöjd.

4. Forma 4 st biffar och stek dem på medelvärme i lite rapsolja tills de fått fin färg och är genomstekta, ca 4-5 minuter på varje sida.

5. Serveras med kokt potatis och löksås samt lite goda grönsaker och ev lite rårörda lingon.


Ingredienser löksås:

50 g mjölkfritt margarin

3 normalstora gula lökar, skivad

2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1,5 dl vatten

2 msk grönsaksfond

1 msk dijonsenap

0,5 msk tamarisoja

2 msk Maizenamjöl

en nypa socker

1 krm gurkmeja

smaka av med salt och svartpeppar

Gör så här löksås:

1. Hetta upp det mjölkfria margarinet i en kastrull och fräs på löken.

2. Häll på växtbaserad matlagningsgrädde, vatten, grönsaksfond, senap och tamarisoja, rör om till allt har löst sig med löken.

3. Gör en redning av maizenamjöl i lite kallt vatten, rör klumpfri. Vispa ner redningen i såsen. Låt koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda någon minut. Smaka av med kryddorna.


Vegansk pannbiff med löksås

Vegansk pannbiff med löksås

Vegansk pannbiff med löksås

Vegansk pannbiff med löksås

Vegansk pannbiff med löksås

Vegansk pannbiff med löksås


Viewing all 838 articles
Browse latest View live