Ibland blir jag lite trött på mig själv som glömmer bort att skriva ner bra recept här i bloggen. För nästa gång jag ska baka vill jag ju gärna ha receptet lättillgängligt. Så nu blir det skärpning framöver och just nu har jag två efterrätter som måste ner på pränt.
Den ena är en supersmarrig Pavlova, som vi bakade första gången redan i somras och som jag sedan bakat en tre-fyra gånger efter det.
Det andra är en enkel men mycket god äppelpaj som vi testade i torsdags.
Först ut är äppelpajen.
Det är inte speciellt ofta jag gör smulpaj men i torsdags var fruktskålen full med skrynkliga äpplen.
Inget fel på äpplet i sig, men ingen kommer äta dem när de blivit skrynkliga.
Då fick det bli paj istället.
Pajen innehåller flingsalt, varför då kanske du tänker, jo saltet lyfter fram de övriga smakerna lite extra och ger en saltig och pikant kontrast till allt det söta.
Är ni duktiga på att ta tillvara på frukt och bär där hemma?
Eller åker de i sopkorgen?
♥ KRaM aNNiCa ♥
Äppelsmulpaj. Frasig och så där god att den bara smälter i munnen. |
Äppelsmulpaj
6 portioner
Ingredienser:
800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm flingsalt
smör till formen
Smuldegen:
125 g rumstempererat smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk flingsalt
Till servering:
Grädde, vaniljvisp eller vaniljglass
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda smör, mjöl och havregryn till en smulig massa, tillsätt socker, vaniljsocker och flingsalt.
Detta kan med fördel göras en dag i förväg om ni förvarar smuldegen i kylen över natten.
3. Skala, kärna ur och skär äpplerna i skivor. Lägg dem i en skål och häll i kanel, socker, vaniljsocker och flingsalt. Blanda försiktigt så alla äppelbitarna har fått lite av varje på sig.
4. Lägg äppelbitarna i en smord pajform, ca 28 cm i diameter. Fördela smuldegen över äpplena och grädda sedan pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills dess den fått fin färg.
5. Låt pajen svalna innan du serverar den med grädde, vaniljvisp eller vaniljglass och varför inte lite goda färska bär.
Att tänka på:
Nästan alla ingredienser ovan finns att köpa ekologiskt, flingsalt och kanel har jag inte hittat ekologiskt men det beror säkert på utbudet i min matvarubutik. Försök att använda så mycket ekologiska varor som du kan så vi värnar om våra natur och våra barn och barnbarns framtid.
Eftersom jag får det lite jobbigt med magen om jag får i mig för mycket laktos så använder jag enbart laktosfria varor. En del ryggar undan när vi ställer fram laktosfritt på bordet, men smaken skiljer sig inte speciellt mycket från vanliga mejeriprodukter. Längre hållbarhet har de också, vilket är en fördel.
En nackdel är att de är lite dyrare och vill man dessutom köpa ekologiskt så blir det både svårt och ännu dyrare, men förhoppningsvis blir utbudet på ekologiska och laktosfria varor större och större och därmed billigare.
Med många skrynkliga äpplen i fruktskålen fick det bli två äppelsmulpajer. |